کمپین ملی واکسیناسیون کووید ۱۹آغاز شده است. واکسیناسیون برای همه رایگان است و واکسن در گروه های دارای اولویت به تدریج در دسترس همه قرار می گیرد.

از خود محافظت کنید، از دیگران محافظت کنید، واکسینه شوید!

واکسن های کووید ۱۹چگونه کار می کنند؟

عملکرد واکسن ها بر اساس آماده سازی مناسب سیستم ایمنی بدن فرد (دفاع طبیعی بدن) برای شناسایی یک بیماری خاص و محافظت در برابر آن است.

ایجاد ایمنی: بیشتر تحقیقات در مورد واکسن های کووید ۱۹شامل ایجاد واکنش در برابر پروتئینی (به طور کامل یا جزئی) است که فقط در ویروس عامل کووید ۱۹یافت می شود. وقتی شخصی واکسینه می شود، پاسخ ایمنی ایجاد می شود. بیشتر واکسن های کووید ۱۹برای ایجاد ایمنی به دو دوز نیاز دارند.

اگر فرد پس از واکسیناسیون به ویروس آلوده شود، سیستم ایمنی بدن قادر به شناسایی ویروس است و از قبل آماده حمله به آن است.

مزایای واکسیناسیون چیست؟

واکسیناسیون یک روش ساده، ایمن و موثر برای محافظت از مردم در برابر بیماری های مضر است. واکسن های کووید ۱۹با ایجاد پاسخ ایمنی به سارس-کُو-۲، ویروسی که باعث کووید ۱۹می شود، ما را در برابر بیماری محافظت می کند. این مصونیت به شما کمک می کند در صورت مواجهه با ویروس مبارزه کنید. این همچنین بدان معنی است که شما از افراد اطراف خود محافظت می کنید. اگر واکسینه شوید، خطر ابتلا به سایر افراد در اطراف شما به طور چشمگیری کاهش می یابد. این امر به ویژه برای افرادی که در معرض خطر بیماری شدید ناشی از کووید ۱۹هستند، از جمله ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی، افراد مسن و افرادی که بیماری پزشکی زمینه ای دارند مهم است.

پس از واکسیناسیون، ایمنی در برابر کووید ۱۹حداقل ۶ الی ۸ ماه بر اساس آنچه ما در حال حاضر می دانیم، ادامه خواهد داشت. حتی اگر واکسینه شوید نیز احتمال کمی برای ابتلا به کووید ۱۹وجود دارد. هیچ واکسنی ۱۰۰٪ محافظ نیست. بنابراین، ادامه اقدامات بهداشت عمومی، مانند فاصله فیزیکی، ماسک و شستن مکرر دست، مهم است. هنگامی که بخش بزرگی از جمعیت واکسینه شوند (تقریبا ۷۰ الی ۸۵٪)، ایمنی در برابر کووید ۱۹در جامعه ایجاد می شود.

چه کسی باید/ نباید واکسینه شود؟

متخصصان پزشکی می توانند به بهترین وجه به افراد در مورد دریافت یا عدم دریافت واکسن کووید ۱۹مشاوره دهند. افرادی که سابقه ترومبوز یا آلرژی شدید دارند باید ابتدا با پزشک صحبت کنند.

هیچ مدرکی وجود ندارد که واکسن کووید ۱۹تاثیری در احتمال بارداری شما داشته باشد. پس از واکسیناسیون نیازی به اجتناب از بارداری نیست.

بر اساس شواهد موجود، افرادی که دارای واکنش های آلرژیک شدید نسبت به هرگونه ماده تشکیل دهنده واکسن کووید ۱۹هستند، به طور کلی باید از واکسیناسیون کووید ۱۹حذف شوند تا از عوارض جانبی احتمالی آن جلوگیری کنند. در صورت داشتن حساسیت به دارو، قبل از واکسیناسیون آن را به کادر پزشکی گزارش دهید. اگر در حال حاضر بیمار هستید یا علائم کووید ۱۹را تجربه می کنید، می توانید بعد از پایان علائم اولیه، واکسینه شوید.

واکسن کویید 19 در ایران
واکسن کویید 19 در ایران

در صورت داشتن کووید ۱۹آیا باید واکسن بزنم؟

حتی اگر قبلا کووید ۱۹داشته اید، هنگامی که به شما پیشنهاد می شود، باید واکسینه شوید. محافظتی که کسی از ابتلا به کووید ۱۹به دست می آورد از فردی به فرد دیگر متفاوت است و مشخص نیست که مصونیت در برابر عفونت طبیعی تا چه مدت ادامه دارد.

آیا واکسن های کووید ۱۹بی خطر هستند؟

واکسن های کووید ۱۹بی خطر هستند و به شما در محافظت در برابر بیماری شدید کووید ۱۹از جمله بستری شدن در بیمارستان و جلوگیری از مرگ کمک می کنند. برای اطمینان از ایمنی کلیه واکسن های کووید ۱۹ محافظت های شدیدی در نظر گرفته شده است. الزامات ایمنی واکسن کووید ۱۹همانند واکسن های دیگر در اتحادیه اروپا است. روشهای ایمنی و اثربخشی با انتشار سریع واکسن کووید ۱۹کنار گذاشته نشده اند. قبل از تأیید توسط اتحادیه اروپا (EU) و همچنین مقامات پزشکی ملی، هر نوع واکسنی که به شما ارائه می شود، تحقیقات بالینی بسیار جدی برروی آن انجام شده است تا اطمینان حاصل شود که ایمن و موثر است و برای واکسیناسیون همگان مناسب است.

گزارشات مربوط به عوارض جانبی جدی مانند واکنش های آلرژیک یا مشکلات لخته شدن بسیار نادر بوده است. همه ما در معرض خطر عفونت کووید هستیم که به مراتب خطرناکتر از عوارض جانبی نادر آن است. مانند همه واکسن ها، استفاده از واکسن کووید ۱۹همواره به دقت کنترل می شود تا همه کسانی که این واکسن را دریافت می کنند ایمن باقی بمانند.

آیا واکسن های کووید ۱۹عوارض جانبی دارند؟

مانند هر واکسنی، واکسن های کووید ۱۹نیز ممکن است عوارض جانبی داشته باشند که بیشتر آنها خفیف یا متوسط ​​بوده و طی چند روز از بین می روند. برخی از افراد هیچ عارضه جانبی را تجربه نمی کنند. دیگرعوارض جانبی رایج مانند: تورم، قرمزی و درد در اطراف محل تزریق، تب، سردرد، خستگی، درد عضلانی، لرز و حالت تهوع را گزارش کرده اند. پس از واکسیناسیون توسط کادر پزشکی از شما خواسته می شود ۱۵الی۳۰دقیقه صبر کنید تا واکنش خود را بررسی کنید.

تجربه عوارض جانبی پس از واکسیناسیون به معنای ایجاد ایمنی این واکسن در بدن شما است و موثر است. اگر علائم بدتر شد یا نگرانی وجود داشت، توصیه می شود برای ارزیابی با پزشک یا کادر پزشکی مشورت کنید. اثرات واکسن به طور مداوم توسط مقامات متخصص در سراسر جهان بررسی می شود تا عوارض جانبی متداول یا جدید را شناسایی کنند. توجه به خطر بسیار کم عوارض جانبی در مقایسه با محافظت در برابر ویروس کووید ۱۹حایز اهمیت است.

عوارض جانبی طولانی مدت:

عوارض جانبی معمولا در چند روز اولیه دریافت واکسن کووید ۱۹اتفاق می افتد. عوارض جانبی جدی که باعث مشکلات سلامتی طولانی مدت می شوند بسیار بعید است. همه واکسن ها، از جمله واکسن کووید ۱۹، از نظر عوارض جانبی به مدت زمان طولانی بررسی بالینی می شوند قبل از آنکه تحقیقات بیشتری برروی آنها انجام شود و برای توزیع گسترده تایید شوند.

از کدام واکسن استفاده کنم؟

شما باید واکسنی را که به شما پیشنهاد می شود استفاده کنید. هر واکسنی که توزیع شده از استانداردهای ایمنی و اثربخشی برخوردار است.

حتی پس از گذشت ۲۱روز، واکسن کووید ۱۹باید شما را در برابر بیماری محافظت کند، اما لزوما مانع از آلوده شدن افراد دیگر نمی شود. ممکن است مدتی طول بکشد تا همه واکسینه شوند، بنابراین مهم است که شما به اقدامات پیشگیری کووید نوزده (ماسک، بهداشت، فاصله گیری اجتماعی) ادامه دهید. در زمستان که مردم تمایل به گذراندن وقت بیشتری در خانه دارند، بهتر است هوا جریان داشته باشد، به عنوان مثال با باز کردن مداوم پنجره ها.

چگونه می توانم به واکسن دسترسی پیدا کنم؟

۱. برای افرادی که در مکان های رسمی کشوری زندگی نمی کنند (به عنوان مثال زندگیدر مناطق شهری ، اماکن مسکونی)

طرح ملی واکسیناسیون، واکسینه کردن کلیه افراد بالای 60 سال و50 سال و حالا 40 سال است. واکسن ها برای همه رایگان است. واکسن ها با توجه به گروه های سنی، مشاغل (مانند کارکنان خط مقدم سیستم مراقبت های بهداشتی) یا کسانی که دارای مشکلات سلامتی ویژه هستند، سازماندهی می شوند. گروه های جدید واجد شرایط برای واکسیناسیون به تدریج اعلام می شوند. برآورد شده است که بستر برای واکسیناسیون همه گروه های سنی در طول ماه باز خواهد شد. واکسیناسیون اختیاری است اما برای محافظت از سلامتی فردی و عمومی ضروری به نظر می رسد.

شما می توانید برای واکسیناسیون قرار ملاقات خود را در صورتی که گروه سنی شما واجد شرایط واکسیناسیون شناخته شود رزرو کنید.در دوره فعلی، گروه های زیر واجد شرایط واکسیناسیون هستند:

الف. کارکنانبخش بهداشت و درمان و آموزش و پرورش

ب. افراد بالای 40 سال

ج. افراد مبتلا به بیماری های پرخطر مانند پیوندعضو، نارسایی کلیوی، سرطان تحت درمان از تاریخ ۱/۱/۲۰۱۹یا سرطان خون (افرادی که از تاریخ۱/۱/۲۰۱۶مبتلا به سرطان خون هستند)، بیماری های مزمن تنفسی،بیماری های جدی قلبی یا کبدی، بیماری های سرکوب کننده سیستم ایمنی (بیماری های التهابی/ خودایمنی یا سایر بیماری های تحت درمان سرکوب کننده سیستم ایمنی یا تعدیل سیستم ایمنی)، بیماری های دیگر (مانند سندرم داون یا پس از درخواست ویژه پزشک).

د. افراد دارای بیماریهای سرکوب کننده سیستم ایمنی تعدیل کننده سیستم ایمنی، در معرض خطر متوسط ​​تا زیاد قرار دارند و افرادی که دارای شرایط پزشکی پرخطر مانند بیماری های مزمن قلبی، دیابت، چاقی، بیماری های تنفسی مزمن، سرطان (برای مواردی که در بالا ذکر نشده است)، سرکوب سیستم ایمنی (HIV)، بیماریهای مزمن کلیوییا کبدی، هموگلوبینوپاتی و سایر بیماری های مزمن خون، اختلالات طحال، بیماری های عصبی مزمن، اختلال روانی شدید، ناتوانی های شدید،
در روز نوبت مقرر شما باید مقدمات ورود به موقع خود را به مرکز واکسیناسیون (حداقل ۱۵دقیقه قبل از زمان ملاقات) ترتیب دهید، تا روند روان واکسیناسیون را تسهیل کرده و از تاخیر در آن جلوگیری کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید